Groningen Seaports steeds groener

Duurzaam inkopen resulteert in de daadwerkelijke reductie van de CO2 footprint van de organisatie Groningen Seaports.

CO2 footprint Groningen Seaports

Duurzaam inkopen resulteert in de daadwerkelijke reductie van de CO2 footprint van de organisatie Groningen Seaports. Nieuwe contracten voor de uitvoering van diensten worden beoordeeld op basis van trias energetica. Allereerst wordt er gekeken waar het gebruik van energie kan worden beperkt, er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hernieuwbare energie en het gebruik van fossiele brandstoffen wordt beperkt en gecompenseerd.

Schoonmaak

Het nieuwe schoonmaakcontract wordt volledig CO2 neutraal uitgevoerd. Het bedrijf dat de schoonmaak voor het pand uitvoert heeft in haar aanbieding gekozen voor duurzame materialen en om de resterende CO2 uitstoot te compenseren.

Koeriersdiensten

De koeriersdiensten worden uitgevoerd door een bedrijf dat is gecertificeerd met het Lean and Green certificaat. TNO heeft berekend dat het voorgestelde plan van de koerier resulteert in een CO2 reductie van 23 %.

Leaseauto’s

Ook de leaseauto’s worden steeds verder verduurzaamd. Er zijn 6 laadmogelijkheden voor elektrische auto’s op de parkeerplaats in Delfzijl en 2 laadmogelijkheden bij het kantoor Nijlicht in de Eemshaven. Het is wel dringen om ’s ochtend een auto aan de laadpaal te krijgen, omdat er al diverse elektrische auto’s worden geleased. Het management van Groningen Seaports heeft besloten om niet uit te gaan van A of B klasse auto’s, maar de CO2 uitstoot per kilometer vast te stellen, hierdoor zal de CO2 uitstoot nog verder verminderen. Ondanks de elektrische auto’s is het gebruik van fossiele brandstoffen niet volledig uit te sluiten, daarom wordt de resterende CO2 uitstoot door de Climate Neutral Group jaarlijks gecompenseerd.

Energiecontract

De elektriciteit die wordt gebruikt voor het kantoor van Groningen Seaports, de openbare verlichting, walstroom aansluitingen van schepen en laadpalen voor de auto’s is volledig afkomstig van hernieuwbare bronnen. Al deze acties leiden tot een beperking van de CO2 footprint. In 2011 bedroeg de CO2 footprint van Groningen Seaports 242,8 ton CO2.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien